Ο Θανάσης Παπαθανάσης γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1970.
Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα Σεμιναριακών Σπουδών στο Φαρμακευτικό Marketing και στις Ομοιοπαθητικές Εφαρμογές.
Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα Έρευνας- Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ). Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Από το 1996 είναι ιδιοκτήτης Φαρμακείου στη Ναύπακτο και από το 1999 μέτοχος και μέλος της Συνεταιριστικής Επιχείρησης Φαρμακοποιών Δυτικής Ελλάδας (Σ.Ε.Φ.Α.Ρ).
Είναι έγγαμος με την Καθηγήτρια Ελληνικής και Γερμανικής Φιλολογίας Αλεξάνδρα Καλαμπούκα, και έχουν δυο παιδιά.
Θεωρώντας ότι η ανάμιξη στα κοινά αποτελεί χρέος του ενεργού πολίτη, δραστηριοποιήθηκε από τα πρώτα κιόλας φοιτητικά του χρόνια στο φοιτητικό κίνημα, διατελώντας, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Δ. Σ του Συλλόγου Φοιτητών Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ε.Φ.Ε.Ε και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ,Κ.
Εξίσου σημαντική υπήρξε η δραστηριοποίησή του και στο χώρο του Συνδικαλιστικού Κινήματος των Φαρμακοποιών, όπου το 1998 εξελέγη μέλος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, του οποίου το 2002 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος, θέση που διατηρεί ως σήμερα.
Το 2004, εξελέγη αντιπρόσωπος για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας. Το 2005 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου ενώ την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (Ε.Ο.Φ.) και τακτικό μέλος της Επιτροπής Ασφαλιστικών Ταμείων, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Πλούσια είναι, επίσης, η συμμετοχή του στο τοπικό κοινωνικό γίγνεσθαι της Ναυπάκτου, καθώς θεωρεί ότι η δράση στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου.
Το 2003 εξελέγη αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ναυπακτιακός Αστέρας και παράλληλα είναι μέλος διάφορων Αθλητικών Συλλόγων της περιοχής μας καθώς και του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Πιστεύοντας ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πεδίο έμπρακτης προσφοράς στον τόπο, το 1998 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη δεύτερος Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπάκτου, με τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. δημοτικό συνδυασμό και την περίοδο 2000 – 2002 διετέλεσε Αντιδήμαρχος του Δήμου μας.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2002, εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπάκτου, μεταξύ των υποψηφίων όλων των παρατάξεων, και πάλι, με τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. συνδυασμό.
Το 2006 εκλέγεται Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο νεότερος στην ιστορία της πόλης, ενώ λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ.
Μετέχει στην Επιτροπή Νεολαίας και ’θλησης της ΚΕΔΚΕ, ενώ είναι αιρετό μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας.